Yoğurt Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Yoğurt Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yoğurtun Besin Değeri ve Tarihi

Yoğurt, besin değeri yüksek olan ve laktik asit fermantasyonu sonucunda oluşan bir süt ürünüdür. Tarihsel açıdan bakıldığında, yaklaşık altı bin yıldır yoğurt üretilmektedir. Yoğurt, yüksek oranda kalsiyum içerir ve içerisinde B2, B12, B6 gibi vitaminler ve protein bulundurur. Dünya genelinde tüketimi oldukça yaygındır. Yoğurt, birçok yemek ve mezede kullanılan bir besin maddesidir. Yemeklerin yanında yapılan mezelerin çoğunda yoğurt kullanılır. Yoğurt çorbaları ve yoğurt ile yapılan mezeler oldukça lezzetlidir ve geniş bir tüketici kitlesi tarafından tercih edilir. Yoğurt, İskender kebabının yanında olmazsa olmazdır. Ali Nazik kebabı yoğurtsuz düşünülemez. Yine, Türk sofralarının vazgeçilmezi olan cacık yoğurt ile yapılır. Milli içeceğimiz olan ayran da yine yoğurttan elde edilir. Yoğurt, tatlılar ve pastalarda sıklıkla kullanılır. Hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahiptir ve yerini doldurabilecek başka bir besin olduğunu düşünmüyorum. Protein bakımından zengin olduğu için, özellikle kadınların osteoporoza karşı günde bir kase yoğurt tüketmeleri önerilir. Yoğurt, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir besindir. Sindirimi düzenler, kilo vermeye yardımcı olur, kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunur. Grip ve soğuk algınlığına karşı düzenli tüketilerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yoğurdun birçok faydası vardır. Bunları detaylı olarak inceleyelim.

Yoğurdun Faydaları

Osteoporoz

Yoğurt, kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik yoğunluğunun korunmasında ve osteoporoz hastalığının gelişiminin yavaşlamasında etkilidir. Osteoporoz hastalarının beslenme listelerinde yoğurt ilk sıralarda yer alır. Ancak, ev yapımı doğal yoğurt tercih edilmelidir.

Hipertansiyon

Yağsız yoğurt tüketen kişilerin yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riski, yoğurt tüketmeyenlere göre yüzde otuz daha azdır.

Sindirim

Yoğurt, bağırsaklardaki gıdaların sindirilmesine yardımcı olur ve kabızlık sıkıntısını azaltır.

Kolon Kanseri

Yoğurt, sindirimi kolaylaştırdığı için kolon kanserine karşı koruma amaçlı önerilen gıdaların başında gelir. Özellikle erkeklerde kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Ülseratif Kolit

Yoğurt, ülseratif kolit hastalığının belirtilerini azaltır. Bakterilerin çoğalmasını engeller.

Enfeksiyonlar

Yoğurt, enfeksiyonlara karşı etkilidir ve gribe yakalanma riskini azaltır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Haber Bülteni