Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?
25 Temmuz 2024

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?


Yoğurt, sütün laktik asit bakterileriyle mayalanması sonucunda elde edilen, pelteleşmiş ve ekşimsi bir tada sahip bir süt ürünüdür. Yoğurdun ilk defa ne zaman ve nasıl yapıldığına dair net bir bilgi olmamakla birlikte, rivayetlere göre Hz. İbrahim'e melekler tarafından öğretildiği ve daha sonra nesilden nesle aktarıldığı söylenmektedir. Yoğurt, Amerika'da yaklaşık son 40-50 yıldır, Avrupa'da ise 20. yüzyılın sonunda tanınmaya başlamıştır. Ülkemizde ise yaklaşık 1000 yıl önce yapıldığı ve tüketildiği belgelerle ortaya konmuştur. Balasagunlu Hacip ve Kaşgarlı Mahmud'un eserlerinde yoğurt ismi günümüz anlamıyla kullanılarak, yoğurdun eski zamanlardan beri tüketildiği kanıtlanmıştır.

Evde Yoğurt Yapımının Önemi

Günümüzde çeşitli markalar ve içeriklerde yoğurtlar ticari gıda sektörünün raflarını süslemektedir. Ancak evde yapılan yoğurdun besin değerini ve lezzetini yakalayabildiklerini söylemek zordur. Evde yoğurt yapımı kolay ve zahmetsiz bir iş gibi görünse de hassas bir işlem gerektirmektedir. Evde yoğurt yapımı, özellikle işlem görmemiş sütten yapıldığında daha vitamin ve mineral bakımından zengin olmaktadır. Evde yoğurt yapımını en çok tercih edenler; diyet yapanlar, çocuklu aileler ve ileri yaşta olanlar olmak üzere yaygın şekilde yaş farkı gözetmeksizin tüketmektedirler.

Evde Yoğurt Yapımı Adımları

1. Çiğ ve taze sütü bir tencere yardımıyla ocakta kaynatınız. Sütün üzerinde kaynamaya bağlı olarak oluşan köpürmeyi gördüğünüz an ocağı kapatınız.

2. Kaynattığınız sütü doğal şekilde soğumaya bırakınız. Zaman zaman sütü kontrol etmeniz gerekmektedir. Süt ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Bunun kontrolünü serçe parmak yöntemi ile yapabilirsiniz. Temiz olduğundan emin olduğunuz serçe parmağınızın ilk boğumuna kadar olan kısmını kaynattığınız sütün içerisine daldırınız. Süt, ara sıcaklıkta yani ılık olduğunda bir kaseye 1 yemek kaşığı yoğurt koyunuz ve hafif ılımış olan sütten ekleyip yoğurt ile sütü karıştırarak özleştiriniz.

3. Bu karışımı ılımış ve mayalanmaya hazır olan sütün içerisine aktarınız. Tencerenizin kapağını kapatıp, tencerenizin etrafını kalın bir örtü ile sarıp mayalanmasını bekleyiniz. Kış aylarında daha kalın örtüler kullanmanız yoğurdunuzun kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Yaz aylarında ise daha ince örtüler kullanmanız gerekmektedir. Aksi halde yoğurdunuz sulanarak kıvam bozukluğu ve lezzet kaybı yaşayacaktır.

4. Sarıp, mayalanmaya bıraktığınız yoğurt tencerenizi yaklaşık 3 saat sonra kontrol ediniz. Bu kontrol esnasında herhangi bir sarsma ve sallama olmamalıdır. Yoğurdunuz mayalanmaya başlamışsa, yine sarsmadan kapağını kapatıp buzdolabına yerleştiriniz. Buzdolabında yaklaşık 6 saat sonra yoğurdunuzun mayalandığını göreceksiniz.

Evde Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları

  • Keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanlardan elde edilen süt ile yoğurt mayalamak daha sert bir yoğurt elde etmenizi sağlar.
  • Hazır süt ile mayalanan yoğurt istediğiniz sonucu vermeyebilir. Günlük süt üretimi yapan mandıralardan veya köylerde bu işi yapan kişilerden taze süt temin etmelisiniz.
  • Yağlı süt kullanılırsa yoğurt daha iyi tutar ve daha çabuk mayalanır.
  • Diyet döneminde yoğurt mayalayacaksanız, tek bir büyük kap yerine küçük kaplarda mayalamanız daha sağlıklı ve yoğurdun daha mineral ve vitaminli olmasını sağlar.
  • Yoğurt yapımında kullanacağınız hayvanın yemine dikkat edilmelidir. Daha fazla süt vermesi için süt artıran yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen sütle yapılan yoğurt daha cıvık olacaktır.
  • Her yeni mayaladığınız yoğurdu kullanmadan önce, bir sonraki mayalama işleminde kullanacağınız damızlık yoğurdu bir kap içerisinde buzluğa muhafaza ediniz. Buzluğa koyduğunuz damızlık yoğurdu mayalamaya başlamadan 2-3 saat önce çıkarıp çözülmesini bekleyiniz.
  • Kalan yoğurdunuz fazla sulanmışsa, temiz bir bez torbanın içerisine döküp ağzını sıkıca bağlayarak yüksek bir yere asıp süzme yoğurt yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Tarçınlı Yoğurt Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Yoğurt Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama?

Çörek Otu Yoğurt Zayıflama?

Güncel

Bebeklere Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri