Yoğurt tatlısı, özellikle değişik tatlar denemeyi sevenler için ideal tariflerden biridir. Her ne kadar basit gibi görünse de bazı noktalara dikkat etmediğinizde istediğiniz tadı yakalamanız zor olabilir. Bu nedenle size vereceğimiz tarife uygun olarak yapmanız yararınıza olacaktır. Özellikle malzemeleri karıştırırken belirtilen sırayı takip etmezseniz, tatlınızın topaklanma riski artabilir. Yoğurt Tatlısı Malzemeleri Keki İçin
Şerbeti İçin
Bu tatlıyı yaparken ilk olarak kekimizi hazırlıyoruz. Bunun için de ilk dikkat etmemiz gereken konu, kek için hazırladığımız malzemelerden yumurta ve şekeri karıştırma kabına alıp köpürene kadar karıştırmaktır. Şekeri iyice karıştırmadığınız ve erimesini sağlamadığınız sürece tatlıyı yerken ağzınıza kütür kütür şeker gelecektir. Şeker ve yumurtayı köpürene kadar karıştırdıktan sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip tekrar iyice çırpıyoruz. Daha sonra unu eleyerek ekliyoruz. İrmik, vanilya ve kabartma tozunu da ekledikten sonra mikserin düşük ayarında iyice karıştırıyoruz. Daha sonra yağladığımız borcama çok hafif un serpiştirerek yoğurt tatlısı için hazırladığımız kek hamurumuzu döküyoruz ve önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında tatlı hamurumuzun altı ve üstü kızarana dek pişiriyoruz. Kekimiz pişerken şerbetimizi hazırlıyoruz. Bunun için önce şekeri bir tencereye alıp biraz kavuruyoruz ve suyu ekliyoruz. Bir taşım kaynattığımız şekerli suyun içine limonu da sıktıktan sonra bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz ve soğuması için bırakıyoruz. Şerbet soğuduktan sonra fırından yeni çıkardığımız tatlıyı dilimleyerek soğuk şerbeti her yere eşit dağılacak şekilde döküyoruz. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra dilerseniz üzerine Hindistan cevizi veya dövülmüş Antep fıstığı tozu serpiştirerek servis edebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Yoğurt tatlısı yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta daha vardır:
Afiyet olsun. |
Takat
23 Temmuz 2024 SalıYoğurt ve sıvı yağını ekledikten sonra unu eleyerek eklemeyi unuttum, bu nedenle kekim istediğim kadar kabarmadı. Sizce unu elemeden eklemek tatlının kıvamını ne kadar etkiler?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Takat,
Unu elemeden eklemek kekinin kıvamını ve kabarma oranını ciddi şekilde etkileyebilir. Eleyerek eklenen un, hava ile daha iyi karıştığı için hamurun daha hafif ve püf püf olmasını sağlar. Ayrıca, topaklanmaları önleyerek daha homojen bir karışım elde etmeni sağlar. Bu nedenle, unu elemeden eklemek keke yoğun ve ağır bir yapı verebilir ve kabarma potansiyelini azaltabilir. Bir dahaki sefere unu eleyerek eklemeyi unutmazsan, istediğin sonuçları daha rahat elde edebilirsin. Afiyet olsun!