Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı yoğurt çorbası, Türk mutfağının sevilen ve besleyici çorbalarından biridir. Bu çorbanın lezzetinin bozulmaması için yoğurdun taze ve ekşimemiş olması gerekmektedir. Ayrıca çorba için hazırlanan kıymalı köftelerin dağılmaması için kıyma ve baharatların iyice yoğrulması önemlidir.

Gerekli Malzemeler

  • 500 gr. yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 litre + 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı şehriye
  • Tuz

Köfte İçin Malzemeler

  • 200 gr. kıyma (hafif yağlı)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı daha fazla kullanılabilir)
  • Köfteleri bulamak için 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Üzerine gezdirmek için 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı pul biber

Kıymalı Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Köfteleri hazırlamak için kıyma ve baharatlar iyice yoğrulur. Tam kıvamını aldıktan sonra misket büyüklüğünde köfteler yuvarlanır ve geniş bir tabağa veya tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan köftelerin üzerine un serpilir ve her tarafı una bulanır. Bu köfteler buzdolabında dinlendirilir.

Yoğurt, un ve yumurta bir çırpma aleti yardımıyla iyice çırpılır. Şehriye tencereye alınır ve sıvı yağ ilave edilir. Kısık ateşte şehriye kavruluncaya kadar karıştırılır. Kavrulduktan sonra kaynar su ilave edilir. İki dakika kaynadıktan sonra iki kepçe su alınarak yoğurtlu karışıma eklenir ve çırpılır. Bu işlem yoğurdun kesilmesini önlemek içindir.

Yoğurtlu karışım, kaynayan şehriye tenceresine sürekli karıştırılarak ilave edilir. Çorba kaynayıncaya kadar ara vermeden karıştırılır. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Hazırlanan köfteler ve tuz da eklenir. Çorba kaynayana kadar yüksek ateşte, sonra kısık ateşte pişirilir. Ocaktan almadan önce ince ince kıyılmış maydanoz eklenir.

Kaselere koyduktan sonra üzerine biberli tereyağı ile hazırlanan sos gezdirilir. Çorba sıcak olarak servis yapılır.

Ekstra Bilgiler

Kıymalı yoğurt çorbası, hem protein hem de kalsiyum açısından zengin bir besindir. Yoğurt, sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, bu çorba özellikle soğuk kış günlerinde sıcak ve doyurucu bir öğün olarak tercih edilebilir.

Çorbanın üzerine gezdirilen biberli tereyağı ise çorbaya ekstra bir lezzet katmaktadır. Tereyağı ve pul biberin birleşimi, çorbanın tadını daha da zenginleştirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni