Evde Yoğurt Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Yoğurt Yapımı

Yoğurt, insan vücudu için oldukça faydalı bir besindir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. En bilinen özelliği, içerdiği probiyotikler sayesinde vücudu gribe karşı güçlü hale getirmesi ve kemikleri kuvvetlendirmesidir. Ancak yoğurdun faydalı olmasını istiyorsanız, evde yapmanız gerekmektedir. Marketlerden alınan yoğurtlar, evde yapılan yoğurtlar kadar besleyici olmayabilir.

Yoğurt, bir süt ürünüdür ve çocukların gelişimi için oldukça önemli bir besindir. Yoğurt, her yemeğin yanına yakışır. İster sade yoğurt olarak tüketilsin, isterse de ayran yapılsın, her yemeğin yanında sevilerek tüketilir. Bizim evde yoğurt çok sevilir ve sıkça tüketilir. Ben yoğurdu hazır almam, evde kendim yaparım çünkü evde yapılan yoğurt daha sağlıklı olur. Evde yapmanızı size de tavsiye ederim. Üstelik yoğurt yapımı çok kolay bir işlemdir. Peki, yoğurt evde nasıl yapılır? Bilmeyenler için ev yapımı yoğurt tarifi:

Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Yoğurt yaparken genellikle göz kararı yaparım. Ancak bugün sizlere ölçü ile tarif edeceğim. Bilindik bir yerden beş kilo süt alalım. Sonra bu sütü derin bir tencereye koyup ocağa alalım. Kısık ateşte pişirelim. Eğer altını çok açarsanız süt birden köpürür ve taşar. Piştikten sonra yaklaşık beş dakika kaynatalım. Mikropların ölmesi için kaynatmak gerekir. İyice kaynadıktan sonra ocağı kapatalım ve sütü soğumaya bırakalım. Sütün yüzeyi kaymak tutmuş olacak, bu kaymağı alabilir veya yoğurt ile mayalandırabilirsiniz. Süt tam soğumadan, eli hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde mayalayalım. Mayalamak için beş kilo süte bir çorba kaşığı tatlı yoğurt yeterli olacaktır. Yoğurdu bir kaseye alalım ve üzerine bir iki kaşık süt dökelim. Yoğurdun kıvamını açtıktan sonra tenceredeki süte ilave edelim. Daha sonra sütün üzerini iki tane sofra bezi ile örtelim ve mayalanması için bekleyelim. Yaklaşık altı saat kadar mayalanması yeterli olacaktır. Mayalandıktan sonra üzerini açıp buzdolabına koyalım. Yoğurt soğuduktan sonra yemeye hazır hale gelecektir.

Yoğurt Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sütün kalitesi yoğurdun lezzetini ve besin değerini doğrudan etkiler. Mümkünse organik ve taze süt kullanın.
  • Mayalama sıcaklığı çok önemlidir. Sütün sıcaklığı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır; eli hafif yakacak sıcaklık idealdir.
  • Mayalanma süresine dikkat edin. Yoğurdun fazla veya az mayalanması, yoğurdun kıvamını ve tadını etkileyebilir.
  • Yoğurdu buzdolabında muhafaza edin. Buzdolabında dinlendikten sonra yoğurt daha katı ve lezzetli olacaktır.

Yoğurdun Faydaları

  • Probiyotik içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik sağlığını destekler ve osteoporoz riskini azaltır.
  • Yüksek protein içeriği ile kas gelişimini destekler.
  • Vitaminer ve mineraller açısından zengindir, özellikle kalsiyum ve B vitaminleri.

Evde yoğurt yapımı, sadece sağlıklı bir besin elde etmenize yardımcı olmaz, aynı zamanda mutfakta keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Kendiniz ve sevdikleriniz için bu lezzetli ve besleyici yoğurdu evde kolayca yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Probiyotik Yoğurt Faydaları Nelerdir?

Probiyotik Yoğurt Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Güncel

Yoğurt Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yoğurt Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?