Soğuk Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Soğuk Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Yoğurt Çorbası:

Sıcak yaz aylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. Özellikle İç Anadolu'da sıcak günlerde tarlada veya harman yerinde çalıştıktan sonra insanlar için bu çorba vazgeçilmezdir. Güneşin yakıp kavurduğu bir anda buz gibi bir yoğurt çorbasına kim hayır diyebilir ki? İşte bu çorba, hem yoğurt kadar serinletici hem de doyurucudur. Üstelik vitamin değeri de oldukça fazladır. Çocuklarımız ve kendimiz için hem bol vitaminli hem de oldukça lezzetli olan bu çorbayı çeşitli besinlerle zenginleştirebiliriz. Dilersek soğuk yoğurt çorbasının farklı çeşitlerini de yapabiliriz; örneğin dövmeli, mısırlı, şehriyeli veya evde kendimiz kestiğimiz erişte ile de yapabiliriz. Üstelik soğuk yoğurt çorbası, diyet yapan kişiler için de ideal bir besindir. İçerisinde yağ olmayışı ve diyetisyenlerin genellikle ara öğünlerde yoğurt tavsiye ettiği düşünüldüğünde, fazlasıyla akıllıca bir tercih olduğu görülmektedir. Tahıl ile yapılmasından dolayı istenilen enerjiyi aldığımız gibi tokluk hissi de uzun süre kalıcı olacak ve yeme isteğimiz azalacaktır. Böylelikle kilo vermemiz daha kolaylaşacaktır. Soğuk yoğurt çorbası, yaz aylarında misafirlerimiz için de ideal bir başlangıç yemeğidir. Genelde yemeklere çorba ile başlarız; fakat yazın sıcaklarda sıcak bir çorbayı hayal etmek zor olabilir. İşte tam da bu sebepten dolayı soğuk yoğurt çorbası en ideal başlangıçtır. Sizler de soğuk yoğurt çorbası ile ferahlarken doyurucu bir öğün geçirmek isterseniz, tarifimize uyarak çorbayı hazırlayabilirsiniz.

Soğuk Yoğurt Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı dövme
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 çay bardağı nohut
  • 500 gram yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1-1,5 litre soğuk su
  • 1 kalıp buz
  • 1 tatlı kaşığı nane

Soğuk Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle dövmeyi, nohudu ve mısırı haşlıyoruz. Dilerseniz ayrı ayrı tencerelerde haşlayabilirsiniz, dilerseniz hepsini bir tencereye koyup da haşlayabilirsiniz. Sizlere önerim, nohudu ve mısırı birlikte düdüklü tencerede haşlamanız; fakat dövmeyi düdüklüde haşlamanızı tavsiye etmiyorum çünkü dövme köpürüyor ve bu da düdüklünün hava deliğinden çıkan köpüklerin her yeri batırmasına sebep olmaktadır. Haşlanacak olan tüm besinleri bir gün önceden veya birkaç saat önceden haşlamanızda fayda var; böylece soğumuş olurlar. Eğer haşlar haşlamaz yapmanız gerekiyorsa, buzlu su ile şoklamalısınız. Hazırlanan mısır, nohut ve dövmeyi derin bir kaseye koyup üzerine süzme yoğurdu ekleyip tuzunu da katıp karıştırıyoruz. Soğuk suyu yavaş yavaş ilave ederken karıştırmaya devam ediyoruz. Dilediğimiz kıvama geldiğinde su dökmeyi bırakıp içerisine buz kalıplarını ekliyoruz. Soğuk olarak servis yapacağımız yoğurt çorbasını servis kasesine alıp üzerine kuru nane serpiyoruz. Bunaltıcı sıcaklarda ferahlamanız dileğiyle, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Güncel

Yoğurt Faydaları Nelerdir?

Yoğurt Faydaları Nelerdir?