Ev Yapımı YoğurtBugünkü menümüzde doğal, temiz ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı yoğurt yer alıyor. Bu tarifi, yedi kişilik bir aile için hazırlıyoruz. Şimdiden denemeye başlayabilirsiniz. Ev Yapımı Yoğurt İçin Gerekli Malzemeler
Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?Öncelikle, 5 kilo sütü geniş bir tencereye döküyoruz. Daha sonra sütü ocağa alıp yüksek ateşte ısıtmaya başlıyoruz. Sütü sürekli kontrol etmek önemlidir, çünkü taşarak ocağa dökülebilir. Kaynamaya başladığında süt yükselmeye başlar ve üzerinde kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar, sütün kaynamaya başladığını gösterir. Bu noktada, sütü ocaktan alarak beş kilo alabilen bir kaba döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz, ancak tam olarak soğutmuyoruz; ılık olması yeterlidir. Sütün sıcaklığını kontrol etmek için serçe parmağınızı kullanabilirsiniz. Eğer süt parmağınızı yakmıyorsa, mayalanma kıvamına gelmiş demektir. Ardından, yarım su bardağı yoğurdu biraz ılık süt ile karıştırıyoruz. Bu karışımı ılık sütümüze ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Yoğurt ve süt karışımını sütün kenarından döküyoruz ve üzerini kapatıyoruz. Eğer yaz aylarında bu yoğurdu yapıyorsanız, kabın üstünü süzgeç ile kapatın ve ince bir örtü ile tamamen örtün. Kış aylarında ise, sütün üzerini kalın bir örtü ile kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Yoğurdun mayalanma süresi boyunca kabı sabit bir yerde tutmalısınız, hareket ettirmemelisiniz. Akşam yatmadan önce, sütün üzerini açıp buzdolabına yerleştiriyoruz. Bir gün buzdolabında dinlenirse çok daha güzel olur, fakat sabah kahvaltısında yemek isterseniz yoğurdu açabilirsiniz ve sofralarınızda yer alabilir. Şimdiden afiyet olsun. Ekstra BilgilerYoğurdun kıvamını ve lezzetini artırmak için birkaç püf noktası bulunmaktadır. Sütü kaynatırken tahta kaşık kullanmak, sütün daha homojen bir şekilde ısınmasını sağlar. Ayrıca, yoğurt mayalama işlemi sırasında oda sıcaklığının 20-25 derece arasında olması idealdir. Eğer yoğurdunuzu daha sert kıvamlı seviyorsanız, mayalama işlemi için kullanılan yoğurt miktarını artırabilirsiniz. Yoğurdunuzu saklarken, hava almayan kaplar kullanmak yoğurdun taze kalmasını sağlar. Yoğurdunuzu buzdolabında en fazla bir hafta içinde tüketmeniz önerilir, bu şekilde yoğurdun tazeliği ve besin değerleri korunmuş olur. |
Sütün üzerinde kabarcıklar oluştuğunda kaynamaya başladığını anlamak zor oluyor mu? Sütün tam ılık kıvama gelmesi için ne kadar beklemek gerekiyor? Yoğurdu mayalarken oda sıcaklığını sabit tutmak zor oluyor, bunun için öneriniz var mı?
Cevap yazMerhaba Önder Bey,
Sütün Kaynaması: Evet, süt üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığında kaynamaya başladığını anlamak bazen zor olabilir. Sütün kaynama noktasına geldiğini anlamak için, süt yüzeyinde kabarcıklardan ziyade kenarlarından hafif buhar çıkışını ve süt yüzeyinin hareketlenmeye başladığını gözlemlemek daha etkili olabilir.
Sütün ılık Kıvama Gelmesi: Sütün tam ılık kıvama gelmesi için genellikle 45-50 °C'ye kadar soğuması gerekir. Bunun için kaynattığınız sütü oda sıcaklığında yaklaşık 30-45 dakika bekletebilirsiniz. Ancak en iyisi bir mutfak termometresi kullanmak ve süt sıcaklığını kontrol etmektir.
Oda Sıcaklığı: Yoğurdu mayalarken oda sıcaklığını sabit tutmak zor oluyorsa, yoğurt kabının üzerini kalın bir bez veya battaniye ile örterek sıcaklığın korunmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, yoğurt yapma makinesi veya fırının sadece lambasını açık bırakmak da sıcaklığı sabit tutmada yardımcı olabilir.
Umarım bu bilgiler işinize yarar!
Selamlar,