yogurt.gen.tr
yoğurt

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Manda Yoğurdu

Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükenme tehlikesi gün yüzüne çıkmasıyla birlikte günümüzde manda yoğurdunun da tercihi oldukça azalmaktadır. Oysa tamamen doğal bir servet olarak bilinen Manda yoğurdu, eski tarihlerde yoğun şekilde yetiştirilen fakat günümüzde besi hayvancılığının gün yüzüne çıkmasıyla sulak yerde yetişmesi gereken mandaların ömürleri ve türleri azalmaya başlamıştır. 

Manda yoğurdunu, günümüzde hala sulak yerlerde manda yetiştirilmesine önem veren bölgelerde doğal ortamlarında yetişen mandaların yoğun olduğu bölgelerde saf haliyle bulabilirsiniz. 

Türkiye'de özellikle Amasya, Balıkesir, Çorum, Sivas ve Muş gibi bölgelerde daha yaygın şekilde bulabilirsiniz. Manda yoğurdunu diğer yoğurtlardan ayıran en önemli özelliği %60 kalsiyum, %40 daha fazla protein içermesi ve kolesterolünün daha düşük olmasıdır. Vücuda oldukça fayda sağlayan A vitaminin E vitaminin dönüşümünden elde etmesi de manda yoğurdunun içindeki yararlı bakteri özelliklerindendir.  Manda yoğurdu diğer yoğurtlara göre daha beyaz görünümdedir. Bu sebepten kahve satıcıları manda yoğurdundan elde ettikleri kremayı kullanmaktadırlar. 100 gram doğal manda yoğurdunda yaklaşık olarak 97 civarında kalori bulunmaktadır. İçeriğinde çok fazla B12 vitamini içermesinin yanında manda yoğurdunun doğal antibiyotik özelliği de bulunmaktadır.

Manda yoğurdunun saymakla bitmeyen faydalarından bahsetmemiz gerekirse;

  • İçeriğinde kalsiyum miktarı koyun, keçi ve inek sütüne oranla iki kat daha fazladır.
  • A vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Vitamin ve protein açısından zengin olması sebebiyle multivitamin kaynağı olarak geçmektedir.
  • Çocuklarda küçük yaştan itibaren alerji riskine karşılık içeriğindeki laktoz oranının düşük olması sebebiyle alerjiye sebep olmamaktadır.
  • Sindirim sistemi ve bağırsakları düzenlemektedir.
  • Yapılan araştırmalar neticesinde kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.
  • Yağ oranı yüksek bir besin olmasına karşılık kolesterol seviyesi yok denecek kadar azdır.
  • Kırmızı et tüketmeyen kişiler için eşdeğer besin niteliğindedir.
  • Çinko, magnezyum B12 vitamini oldukça yüksek bir besin kaynadığı olması sebebiyle kalp sağlığı açısından olumlu faydaları bulunmaktadır.
    Manda Yoğurdu

  • Kıvamı oldukça yoğun bir yoğurt olduğundan doyurucu niteliktedir.
  • Enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan kişiyi gün boyu zinde tutmaktadır.
  • Güvenilir ve hijyenik yerden temin ettiğiniz manda sütüyle manda yoğurdunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için yazımızda geçen bir kaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Manda Yoğurdunun Hazırlanışı

Manda sütünü 10 dk. boyunca delikli kevgirle sürekli karıştıralım ve kısık ateşte kaynatalım. Sütün köpüğünün çıkarak tencerenin yüksekliğinden 1 parmak azalması ideal olacaktır. Kaynayan ve kıvama gelen sütü serçe parmağınızın dayanabileceği ılıma derecesine geldiğinde 1 lt süt için 1 silme tatlı kaşığı katı yoğurt ilave edelim. Yoğurdu ilave ettikten sonra 1 veya iki kez karıştırarak yoğurtun  kapağını kapatalım ve üzerini bir bezle saralım.

Kapı oynatmadan olduğu yerde ve oda sıcaklığında yaklaşık 4 saat bekletelim. Kullanacağınız kap cam ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır. Daha fazla bekletilen yoğurtta ekşime ve küflenme olabilmektedir.

Yoğurt Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle mayalama işleminizde sütün kaynama noktasını yanlış hazırlama sebebiyle veya mayalanma ısısına dikkat edilmediği için tüm çabalarınıza rağmen sertleşmediyse ısıya dayanıklı bir kabın içerisine ılık su doldurarak mayaladığınız kabı içine oturtabilirsiniz. Bu aşamadan sonra sertleşmeyen yoğurdun içine bir kaç damla limon sıkarak kaynatırsanız da peynir şekilde bir kıvam elde etmiş olursunuz.

Yoğurdun kendini salan suyunu oldukça faydalı olması sebebiyle çorbalarda ve cacık yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Elde ettiğiniz yoğurdun kaymağını sevmeyenler bu kaymağı bir cam kavanoza koyarak üzerine su ekleyerek ve sürekli çalkalayarak tereyağı elde edebilirsiniz. Yoğurdu mayalamak için kullanacağınız kap toprak olursa yoğurt diğer kaplara göre daha sert kıvamda olmasını sağlayacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 12.02.2016 11:14:32

Manda Yoğurdu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Manda Yoğurdu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bebek İçin Yoğurt Çorbası

Bebek için yoğurt çorbası, Bebekleriniz için en sağlıklı besin, anne sütüdür. Fakat altıncı aydan sonra, yavaş yavaş ek gıdalara geçmelisiniz. Bu ek gıdaların en önemlisi, çorbalardır. Altıncı aydan sonra, bebek için yoğurt çorbas...

Yoğurdun Faydaları

Yoğurdun faydaları, yoğurt dünya genelinde çok yaygın bir şekilde tüketilen besin maddeleri arasında yer alır. Çok eski yıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış, adeta bir yaşam iksiri olarak tanımlanmıştır. Evde mayala...

Yoğurt Kaç Kalori

Yoğurt Kaç Kalori, Bir kase yoğurt kesenin büyüklüğüne göre 84 ve 36 şeklinde değişir. Yoğurt içindeki protein ve minerallerden dolayı cildi parlatır ve şişkinliği giderir. Aynı zamanda karnı tok tutar. Metabolizmayı temizleme öze...

Yoğurt Ve Karbonat Maskesi

Yoğurt Ve Karbonat Maskesi, cildi hassas olmayan her cilt yapısına uygun olan kişiler kullanabilir. Tüm insanlar açısından ciltleri çok önemlidir bu yüzden hafta da bir uygulanması uygundur aksi taktirde cilt bozulabilir ve aşınab...

Diyet Yoğurt

Diyet yoğurt, zayıflamak isteyen birçok kişi tarafından özellikle ara öğün gıdası olarak tercih edilmektedir. Yoğurt, tam bir protein deposudur. Bu besin değerleri ile vücutta kas oluşumuna yardımcı olmaktadır. Böylece kilo ver...

Yoğurt Faydaları

Yoğurt faydaları, aslında sayılamayacak kadar çoktur. Fakat özellikle bazı faydaları insan vücudunda çok önemli sorunların giderilmesinde ya da önlenmesinde etkili olduğu için ayrıca farklı bir önemi bulunmaktadır. Yoğurdun faydal...

Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır

Yoğurt tatlısı nasıl yapılır, konusu özellikle değişik tatlar denemeyi sevenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yoğurt tatlısı her ne kadar basit gibi görünen bir tarif olsa da bazı noktalara dikkat etmediğin...

Ev Yapımı Yoğurt

Ev Yapımı Yoğurt,  Bugünkü yapacağımız menü içinde yoğurt  var. Doğal, temiz, katkı maddeler içermeyen ev yoğurdu yapıyoruz. Bu tarifimiz yedi kişilik bir aile için yapılıyor. Şimdiden denemeye başladınız bile. Ev Yapımı Yoğurt iç...

Bebeklere Yoğurt Çorbası

Bebeklere yoğurt çorbası tüm annelerin bebeklerinin 6. ayına gelmesi ile birlikte hazırladıkları besleyici ve doyurucu çorbalar arasında yer alıyor. Çocuğunuzun doymaması gibi bir sıkıntı yaşama riskini de ortadan kaldırmanıza ola...

Yoğurt Nasıl Mayalanır

Yoğurt nasıl mayalanır, yoğurt girmeyen ev yoktur sanırız. Son zamanlarda yoğurdun evde mayalanması oldukça revaçta. Bu nedenle hanımlar yoğurt ihtiyaçlarını görmek için, kendileri mayalamaya başladı. Genellikle herkes yoğurt maya...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yoğurt, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018