Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır

Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır, Yoğurt, sütten elde edilen süt asidi (Laktik asit) kültürleriye mayalanması sonucunda elde edilen pelteleşmiş, ekşimsi ve aromalı bir tada sahip süt ürünüdür. Yoğudun ilk defa ne zaman ve nasıl yapıldığına dair herhangi net bir bilgi olmaması ile rivayete göre Hz. İbrahim'e melekler tarafından öğretildiği daha sonra ise babadan oğula, nesilden nesle aktarıldığı söylenmekte olsa da Amerika'da yaklaşık son 40- 50 yıldır, Aprupada 20. Yüzyılın sonunda tanınmaya başladığı belirtilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 1000 yıl önce yapıldığı ve yendiği birtakım belgelerle gerçekliliğini ortaya koymuştur. Yoğurdun 1000 yıl önce de mülüman topraklarında yaşayan halkın tüketiminde olduğunu Balasagunlu Hacip ve Kaşgarlı Mahmud, ünlü olan ve asırlar öncesinde yazılmış olan eserlerinde yoğurt ismini günümüz anlamıyla kullanarak, kanıtlar günümüze kadar gelip kesin olarak ortaya sunulmasını sağlamıştır.

Günümüzde çeşitli markalar ve içeriklerde yoğurtlar ticari gıda sektörünün raflarını süslüyor olsa da halen evimizde kendi yaptığımız yoğurdun besin değerini ve lezzetini yakalayabildiklerini söyleyemeyiz. Evde yoğurt yapımı kolay ve zahmetsiz bir iş gibi görünse de çok hassas bir işlem gerektirmektedir. Öncelikle çiğ ve taze olan sütü bir tencere yardımı ile ocakta kaynatırız. Sütün üzerinde kaynamaya başlı olarak oluşan köpürme olduğunu gördüğümüz an ocağı kapatırız. Tenceremizin içerisindeki kaynattığımız sütü doğal şekilde soğumaya bırakırız. Zaman zaman sütümüzü kontrol etmemiz gerekmektedir. Süt ne çok soğuk olmalıdır ne de çok sıcak olmalıdır. Bunun kontrolünü çok eski bir yöntem olara bilinen ve en ideal yöntem olan serçe parmak yöntemi ile yapabiliriz. Temizliğinden emin olduğumuz serçe parmağımızın ilk boğumuna kadar olan kısmı kaynatıp soğumaya bıraktığımız sütün içerisine daldırmalıyız. Serçe parmak kontrolü ile daha önce kaynattığımız sütün ara sıcaklıkta yani ılık dediğimiz orta sıcaklıkta olduğunu fark ettiğimiz an, bir kâseye 1 yemek kaşığı yoğurdumuzu koyalım (Biz buna günümüzde damızlık yoğurt demekteyiz) ve hafif ılımış olan sütümüzden ekleyip yoğurt ile eklemiş olduğumuz sütü kasemiz de karıştırarak özleştirelim. Bu karışımı ılımış ve mayalanmaya hazır olan sütümüzün içerisine aktaralım, Tenceremizin kapağını kapayıp, tenceremizin etrafını kalın bir örtü ile yani battaniye veya yün bir tekstil parçası ile sarıp mayalanmasını bekleyelim. Kış aylarında çok kalın olması açısından birkaç kat sarmamız yoğurdumuzun kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Yaz aylarında ise kış aylarında yapılan sarmal işleminin aksine daha az kalın bir sarmalama gerçekleştirmemiz gerekir. Aksi halde yoğurdumuz sıkı ve kat kat sarılırsa yaz ayı hava şartlarında dolayı yoğurdumuz sulanarak kıvam bozukluğu ve lezzet kırılması ile sonuçlanacaktır. Sarıp, mayalanmaya bıraktığımız yoğurt tenceremizi yaklaşık 3 saat sonra kontrol edelim. Fakat bu kontrol esnasında herhangi bir sarsma ve sallama olmamalıdır. Yoğurdumuz mayalanmaya başlamış ise yine sarsmadan tekrar kapağını kapayıp, örtüsüz şekilde buzdolabına yerleştirelim. Buz dolabında yaklaşık 6 saat sonra yoğurdumuzun mayalandığını göreceğiz.

Yoğur mayalamak için kullandığımız damızlık yoğurdumuzu hazır olan yoğurttan kullanmayı daha kaliteli bir ev yoğurdundan kullanırsak çok daha lezzetli bir yoğurt mayalamış olacağız. Yoğurdumuzu illaki tencerede veya bakır kapta yapmak zorunda değiliz, cam bir kavanozda ya da cam borcamda da yoğurt mayalayabiliriz. Kimi yöre halkı yoğurt mayası olarak kullanacakları damızlığı yoğurt değil de tereyağı olarak tercih ediyorlar. Bu tercih, yapılan yoğurdun daha sarı, daha kıvamlı ve tadının daha keskin olmasını sağlamaktadır.

Evde yoğurt yapımı özellikle işlem görmemiş sütten yapıldığı ve oluşum sürecinde hiçbir mekanizmanın içerisine sürülmemesinden kaynaklı daha vitamin ve mineral bakımından zengin olmaktadır. Evde yoğurt yapımını en çok tercih edenler; diyet yapanlar, çocuklu aileler ve ilerlemiş yaşta olanlar olmak üzere yaygın şekilde yaş farkı gözetmeksizin tüketmektedirler.

Evde yoğurt yapmanın püf noktalarını sıralamak gerekirse

  • Keçi, koyun gibi küçük baş hayvanlardan elde edilen süt ile yoğurt mayalamamız daha sert bir yoğurt mayalamış olmamızı sağlar.
  • Hazır süt ile mayalanmaya bıraktığımız yoğurdumuz istediğimiz sonucu vermeyebilir, bu nedenle günlük süt üretimi yapan mandıralardan veya köylerde bu işi yaparak geçim sağlayan kişilerden taze süt temin etmeliyiz.
  • Eğer yağlı süt kullanılır ise yoğurdumuz daha iyi tutar ve daha çabuk mayalanır.
  • Eğer mayalanma işlemini diyet dönemi için yapacak olursak tek bir büyük kap yerine küçük kaplarda, diyet listemizdeki tüketim durumumuza göre mayalamamız daha sağlıklı ve yoğurdumuzun daha mineral- vitaminli tüketilmesini sağlayacaktır.
  • Eğer sütünü yoğurt yapımında kullanacağımız hayvan çok yeşillik yemiş ise veya daha fazla süt vermesi açısından besicileri tarafından sütü daha hızlı oluşturması için süt arttıran yemlerle besleniyorlar ise yoğurdumuz daha cıvık olacaktır.
  • Her yeni mayaladığımız yoğurdu tüketime başlamadan önce, diğer sefer mayalama işleminde kullanacağımız damızlık yoğurdumuzu bir kap içerisinde buzluğumuz da muhafaza edelim ki yapacağımız yoğurt tıpkı yaptığımız yoğurt kadar lezzetli ve tatlı olsun. Buzdolabının buzluğunda sakladığımız damızlığı yoğurt mayalamaya başlamadan 2- 3 saat önce çıkarıp çözülmesini beklemeliyiz.
  • Kalan yoğurdumuz fazla sulanmış ise temiz bir bez torbanın içerisine döküp, ağzını sıkıca bağlayıp, yüksek bir yere asıp süzülmesini sağlayarak süzme yoğurt yapabileceğimizi unutmayalım.
Son Güncelleme : 20.01.2024 04:38:15
Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Pul Biberli Yoğurt
Pul Biberli Yoğurt
Pul biberli yoğurt çok faydalıdır. Göbek etrafında toplanan yayları pul biberli yoğurt ile yok edebilirsiniz. Göbek etrafında toplanan yağlar hiç hoş bir görünüm sağlamamaktadır. Bu sorun özellikle bayanlar için oldukça büyük bir problemdir. Bazıları...
Gece Yoğurt Yemek
Gece Yoğurt Yemek
Gece yoğurt yemek, Öncelikli olarak yoğurt ürünlerin başında gelir çok sağlıklıdır Ayrıca yoğurdun kullanıldığı da bilinmektedir sağlıklı yaşamın başında yoğurdun tüketilmesi süt ürünlerinin yeterli düzeyde vücuda girmesi önemlidir Öncelikle olarak s...
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama, çörek otu özellikle sağlığımız bakımından çok faydası olan bir ottur. Ayrıca sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler çörek otu kullanmalıdır. Genellikle diyet yaparak zayıflamak isteyen pek çok kişi hataya düşebilm...
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Zencefil, Zerdeçal, Tarçın, Yoğurt Karışımı Zararları konusuna değinmeden önce öncelikle yoğurdun tek başına tüketildiğinde bile yağların %81'ini erittiği ve bu güzel ürünün zencefilin içinde bulunan yakıcı özelliği ve zerdeçalın da vücuttaki ödemi s...
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Tam yağlı yoğurt kaç kalori? Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Gün içerisinde 2-3 bardak süt ya da yoğurt tüketilmelidir. Kilo denetimi sağlamak isteyenler yağsız ya da az yağlı mahsulleri tercih edebilir.Tam yağlı...
Manda Yoğurdu
Manda Yoğurdu
Manda yoğurdu, dünya üzerinde yabani mandaların tükenme tehlikesi gün yüzüne çıkmasıyla birlikte günümüzde manda yoğurdunun da tercihi oldukça azalmaktadır. Oysa tamamen doğal bir servet olarak bilinen Manda yoğurdu, eski tarihlerde yoğun şekilde yet...
Koyun Yoğurdu
Koyun Yoğurdu
Koyun yoğurdu, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamlı süt ürünüdür. Koyun yoğurdu iki şekilde olur, tam yağlı ve yarım yağlı olarak, en kaliteli yoğurt manda ve koyun sütünden elde edilir. İlk defa ateşli ishal hastalığına yakalanan bir insan...
Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır
Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır
Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır, Hepimizin bildiği gibi yoğurt çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Yoğurdun faydaları saymakla bitiremeyiz, yoğurt sulu yoğurt ve Torba yoğurdu olarak ikiye ayrılır. Sulu yoğurdu genellikle yemeklerin yanında yemek için kul...
Sarımsaklı Yoğurt
Sarımsaklı Yoğurt
Sarımsak, keskin kokulu tarla da yetişen lezzetli olan ve her derde deva olması ile bilinen en sağlıklı besin türlerinden biridir. Sarımsakta kalsiyum, kalori, demir, kolesterol, yağ, vitamin, protein gibi çok sağlıklı vücudumuz için gerekli olan tüm...
Ekşimiş Yoğurt
Ekşimiş Yoğurt
Ekşi yoğurt içerisine bir miktar su ekleyin. Sonrasında yoğurdu ince bir süzgeç sayesinde süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir. Bu yöntem hafif ekşiliği yer alan yoğurt amaçlı geçerlidir. Uzunca süre beklemiş yoğurda aynı yolu uygulamanın bir yararı o...
Yoğurt Çorbası Kaç Kalori?
Yoğurt Çorbası Kaç Kalori?
Yoğurt Çorbası Kaç Kalori, olduğunu belirlemek için öncelikle yoğurt çorbasının hangi tür yoğurtla yapıldığı kalori hesabında oldukça önemlidir. Bu nedenle örnek verecek olursak süzme yoğurt ya da normal yoğurt, pirinç un, yumurta hazırlanan çorba bü...
Süzme Yoğurt Kalori
Süzme Yoğurt Kalori
Süzme yoğurt kalori, normal yoğurda göre yoğunluğu daha fazladır. Protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Süzme yoğurt normal yoğurdun bir bez torbanın içerisine konularak birkaç gün süzdürülmesi ile ele geçirilen protei...

 

Pul Biberli Yoğurt
Gece Yoğurt Yemek
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Manda Yoğurdu
Koyun Yoğurdu
Yoğurt Kaç Saatte Mayalanır
Sarımsaklı Yoğurt
Ekşimiş Yoğurt
Yoğurt Çorbası Kaç Kalori?
Süzme Yoğurt Kalori
Yoğurt Protein
Tarçınlı Yoğurt
Hazır Yoğurt Mayası
Bal Yoğurt Maskesi
Meyveli Yoğurt Kaç Kalori?
Biberli Yoğurt Zayıflatırmı
Yağsız Yoğurt
1 Kase Yoğurt Kaç Kalori?
Light Yoğurt Kaç Kalori?
Yarmalı Yoğurt Çorbası
Göbek Eriten Yoğurt Kürü
Yoğurt
Yoğurt Kürü
İrmiksiz Yoğurt Tatlısı Tarifi
Buğdaylı Yoğurt Çorbası
Evde Meyveli Yoğurt
Yoğurt Limon
Meyveli Yoğurt
Popüler İçerik
Yoğurt Protein
Yoğurt Protein
Yoğurt Protein,Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit mayalama sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente süt ürünüdür. ...
Tarçınlı Yoğurt
Tarçınlı Yoğurt
Tarçınlı Yoğurt, Tarçın, cildin yaşlanmasını önleyen, kan şekerini düzenleyen, sindirim sistemi dostu bir baharat türüdür. Kabuk ve toz olarak edinebi...
Hazır Yoğurt Mayası
Hazır Yoğurt Mayası
Hazır yoğurt mayası, yoğurdunu kendi yapan annelerimizin mayasız kaldığında başvurabileceği bir seçenektir. Çok mecbur kalmadıkça kullanılmaması gerek...
Bal Yoğurt Maskesi
Bal Yoğurt Maskesi
Bal yoğurt maskesi, bal ve yoğurt çok yaygın bir şekilde cilt maskelerinin içinde kullanılan vazgeçilmez ürünler arasındadır. Solgun ciltlerde, sivilc...
Meyveli Yoğurt Kaç Kalori?
Meyveli Yoğurt Kaç Kalori?
Meyveli Yoğurt Kaç Kalori; Yoğurt günün her saati rahatlıkla tüketeceğimiz bir besin kaynağıdır. Ama yoğurt suyuyla birlikte tüketilmelidir. Yoğurt su...
Biberli Yoğurt Zayıflatırmı
Biberli Yoğurt Zayıflatırmı
Biberli Yoğurt Zayıflatırmı, son yıllarda oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan biberli yoğurtla zayıflama şekli iyi sonuçlar veren yöntemler arası...
Yağsız Yoğurt
Yağsız Yoğurt
Yağsız yoğurt, Yoğurt, sütün mayalandırılması ile yapılan, herkesin severek tükettiği, lezzetiyle ağızlar da eşsiz bir tat bırakan, serinletici bir et...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Pul Biberli Yoğurt
Gece Yoğurt Yemek
Çörek Otu Yoğurt Zayıflama
Zencefil Zerdeçal Tarçın Yoğurt Karışımı Zararları
Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kalori?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024